Nagalim.NL News

Home » Archives » July 2007 » De strijd van de Naga’s Een vergeten volk op de grens van Birma en India

[Previous entry: "NNC smells IM hand in hill school arsons Source: The Sangai Express"] [Next entry: "Interview with Frans Welman"]

07/16/2007: "De strijd van de Naga’s Een vergeten volk op de grens van Birma en India"


De strijd van de Naga’s
Een vergeten volk op de grens van Birma en India
door Sebastiaan Gottlieb / foto's (c) Frans Welman
Al meer dan 50 jaar vechten de Naga’s een onzichtbare strijd voor hun eigen staat. Het bergvolk leeft volledig afgesloten van de buitenwereld in het grensgebied tussen India en Myanmar, het vroegere Birma. De Nederlandse journalist Frans Welman heeft Nagaland in het geheim een aantal keren bezocht en zich het lot van de Naga’s aangetrokken. Hij schreef twee boeken en maakte honderden foto’s om het vergeten volk onder de aandacht te brengen.


EXTRA MULTIMEDIA:
• Dia voorstelling met 36 exclusieve foto's
• Film Naga festival (1)
• Film Naga festival (2)

Frans Welman was in februari 2007 voor de laatste keer in Nagaland. Hij kreeg toen toestemming van de Indiase autoriteiten het oogstfestival te bezoeken dat de verschillende Naga volken elk jaar houden. Op een groot plein komen dan tientallen stammen bij elkaar om informatie uit te wisselen en feest te vieren. Volgens Welman gebeurt dat onder strenge regie van gewapende militairen uit Myanmar.
Dansen voor toeristen
“De mannen hebben prachtige hoofdtooien, maar helaas ook tennisbroeken aan die ze van de Birmese militairen hebben gekregen. Normaal hebben ze alleen een koperen genitaliën plaat voor en speren in hun hand. Alleen nu, omdat er buitenlanders bij zijn wordt het streng geregisseerd door de Birmese militairen. Het spontane vindt alleen plaats in het dorp zelf als ze onder elkaar zijn. Ze dansen nu voor toeristen die binnengevlogen zijn door de Birmese militairen. De Naga’s presenteren zich zoals de militairen dat graag hebben. Ze krijgen dan een kado, zoals bijvoorbeeld een radio-installatie om te kunnen communiceren of windmolens en zelfs rijst”
De Naga’s zijn een bergvolk afkomstig uit de regio Tibet. Zo’n tweeduizend jaar geleden zijn zij over de bergen van Manipur getrokken en hebben ze hun dorpen op de heuveltoppen van het tegenwoordige Nagaland gebouwd. Ze leven van landbouw en jacht en wat het bos hen oplevert. Waarschijnlijk is het ook het eerste volk ter wereld dat terrassen heeft aangelegd om rijst te verbouwen. En volgens Frans Welman hebben ze er de heetste chilipepers ter wereld
Duizenden doden
De Naga’s hebben in 1947 hun onafhankelijkheid uitgeroepen, maar tot vandaag is dat door niemand erkend. Na jaren van vruchteloos overleg trokken Indiase militairen in 1954 Nagaland binnen en werd het land verdeeld tussen India en Birma. In de gewapende strijd die daarop volgde, zijn volgens de Naga’s 200.000 mensen omgekomen. Indiase autoriteiten houden het op 25.000 slachtoffers. In 1997 werd er uiteindelijk een wapenstilstand bereikt en begonnen er vredesonderhandelingen met India. Ook Nederland is een van de landen waar die vredesbesprekingen plaatsvinden.
Toch wordt er nog steeds gevochten in Nagaland, vallen er dagelijks slachtoffers en gaan hele dorpen in vlammen op. Welman verwacht ook niet dat de Naga’s onafhankelijk zullen worden, omdat dat voor India onacceptabel is. Hij denkt dat de vredesbesprekingen eindeloos zullen blijven voortduren zonder kans op echt succes.
Verdeel en heers
India past de bekende verdeel en heers tactiek toe op de Naga’s zegt Welman. “Wat de Indiase regering doet is aan de ene kant blijven praten, dan lijkt het op een stap voorwaarts om daarna het verdeel en heerspel weer te hervatten. Daar bedoel ik mee dat er wapens worden geleverd aan groepen die zich hebben afgeschieden van het reguliere Naga leger. Daardoor zijn een aantal van die groepen elkaar gaan bestrijden en zien ze India niet meer als de hoofddader van hun onderdrukking.
Volgens Welman houdt India de Naga’s in een ijzeren greep uit angst voor China dat meer invloed op het gebied zou willen hebben. Een andere vrees is dat mogelijk ook Kasjmir zich wil afscheiden van India als de Naga’s onafhankelijk zouden worden. Ook Myanmar heeft veel belang bij het strategisch gelegen Nagaland. Er worden scholen gebouwd waar kinderen Birmees moeten leren. Er worden ook boeddhistische monniken heen gestuurd die met geweld de Naga’s ertoe bewegen boeddhistisch te worden. Jonge Naga mannen worden gerekruteerd voor het leger van Myanmar.
Frans Welman noemt het de hoogste tijd dat er meer internationale aandacht komt voor de Naga's, omdat anders een hele bijzondere cultuur gewoon zal verdwijnen.
Surf verder:
www.franswelman.nl
www.nagalim.nl



News: Main Page
News: Archives
Nagalim: Home

Powered By Greymatter